Huiskeuring 2011
Op 24 september 2011 was het weer zover, de huiskeuring! Dat betekent: de huiskeuringscommissie samen met de verenigingsfotograaf en de NBAT-keurmeester op pad en langs de bakken van de leden die zich voor de keuring op hebben gegeven.
We hadden afgesproken bij het gemeentehuis van Amstelveen en togen met één auto op pad. De coureur was Aart. Coureur, inderdaad, want wat kan die man auto rijden! De adressen stonden in zijn Tom-Tom, en iedereen die hier ervaring mee heeft weet, dat er ook een geschatte aankomsttijd vermeld wordt.
De passagiers hebben ervaren wat het betekent als iemand die tijd probeert te verbeteren……!
Het resultaat was wel, dat wij ondanks enkele uitlopen, keurig op tijd het volgende adres bereikten.
De eerste kandidaat was Bert en ook dit keer was ik onder de indruk van zijn “geheime” afdeling in het aquarium. Een gedeelte van zijn voorruit is afgedekt door een deurtje, waardoor je de techniek en zijn kweek-planten niet kunt zien.
De lunch was weer perfect geregeld door de slager in Ouderkerk waar onze eigen Jos twee dagen in de week assisteert. Alleen al eenmaal per jaar het broodje bal is een reden om je op te geven voor de huiskeuringscommissie, tjonge wat is die lekker! Doordat we de lunch bij Aart genuttigd hebben werd dit meteen gecombineerd met de keuring van zijn bak.
Alexander heeft zijn bak in z’n slaapkamer staan waarvan hij er vanaf zijn bed een ontzettend goede kijk op heeft. De slaapkamer is niet erg groot en de keurmeester, de fotograaf en de watermeter assistent (Aart) namen plaats op het bed van Alexander, tegenover het aquarium. Nu is Alexander beslist geen klein mannetje en heeft best een stevig bed, maar het was niet bestand tegen het gewicht van het elitaire trio dat op een gegeven moment spontaan door het bed heen zakte. Ongelofelijk jammer dat hier geen foto van is. De verblufte gezichten van Ab, Pieter en Aart en het onthutste gezicht van Alexander, die weliswaar beweerde dat het niet erg was maar zich toch afvroeg hoe hij die nacht moest slapen.
Pieter bij het aquarium van Aart (let op de watermeetapparatuur naast de bak)

Zo tegen vieren zat onze taak erop.
Wie heeft er gewonnen? Ik denk allemaal. Natuurlijk is het leuk dat je als eerste eindigt, maar het meest belangrijke is dat een expert met een kritische blik naar jouw aquarium kijkt. Niet om het te bekritiseren, maar vooral om je tips te geven hoe je tot een nog beter resultaat kunt komen.
Ik weet zeker dat alle deelnemers er het nodige van op hebben gestoken en kan alleen maar zeggen: volgende huiskeuring….. meedoen!
De huiskeuringscommissie

Uitslag huiskeuring 2011
Met een persoonlijke noot van keurmeester AB Ras
Nacquelinr. 1 – Je Koningen

Biologisch 62, totaal 391 punten Gemeten waardes: pH: 7.2 / KH: 3 / microS: 650
Ik doel op de Alternathera die wellicht beter vervangen kan worden door, bijvoorbeeld,een Rotala wallichii.Het aquarium wordt steeds mooier. Hier en daar nog wat kleine puntjes die verbeterd kunnen worden. Het visbestand ziet er leuk uit en is wel overwogen op één na. De Gastromyson of Beaufortia leveretti, is een vis die uit zuurstofrijk en snelstromend water komt. Dat is hier helaas niet het geval.Het plantenbestand ziet eruit zoals het hoort. De planten glimmen je tegemoet. Sommige hebben wat gebleekte blaadjes. Dat zou een gebrek kunnen zijn. Probeer eens Profito toe te voegen.De Ramerezi’s zijn wat aan de magere kant. Vermoedelijk doordat het exemplaren zijn van het zelfde geslacht. Dit is het eerste Juwel aquarium met binnenfilter wat zo is ingericht zoals het hoort. Storende elementen zijn mooi weggewerkt. Een flinke voorruitgang. Proficiat met uw 1e plaats.
Nr. 2 – Aart van Altena

Biologisch 61.5, totaal 383.5 punten , gemeten waardes: pH:7.2 / KH 6 / H:6 microS.:550
U heeft een leuk visbestand wat goed is doordacht voor dit aquarium. De vissen zien er gezond uit.De soortkeuze planten kan beter. Een echte waterplant ontbreekt. Ook sommige andere planten vertonen groei stilstand en zijn wat geel van kleur. Dit zijn de zg gebreksverschijnselen. De bealging op de bladeren geeft aan dat dit blad niet meer functioneert. Beter is het om deze te verwijderen tijdens het onderhoud. Aan het oppervlakte is aan te raden meer begroeiing te realiseren. Dit komt de bijlzalmen ten goede. Vermijdt een kaamlaag . Dit sluit het aquarium nl af en diffusie is onmogelijk. De lijst was niet volledig ingevuld, jammer dat kost punten. De zijruit is functioneel en dient dus ook schoon te zijn. Succes.
Nr. 3 – Bert Helsloot

Biologisch 58, totaal 373.5 punten ,gemeten waardes: pH 6.8 / KH 4.5 / microS 480
U heeft een fijn aquarium om naar te kijken. Toch zijn er punten die u kunt vinden in de keurwijzer waar u zou kunnen verbeteren en uw plezier nog meer kunnen verhogen, Een voorbeeld is het aantal vissen in schoolverband. Daar zouden minimaal 12 stuks van aanwezig moeten aldus de keurwijzer. Op de website cbkm.nl kunt u deze Keurwijzer downloaden. De planten groeien over het algemeen redelijk. Dat kan echter beter. Sommige zijn helaas bealgd wat zou kunnen duiden op een stilstand. Dat zou te maken kunnen hebben met voedingstoffen, waterverversing en/of de filtering of zelfs medicijn gebruik. Oude bealgde bladeren verwijderen en de bodem goed afhevelen. Regelmaat is het advies. Houdt de vissen in gaten tijdens het voeren. De indruk wordt gewekt dat ze niet allemaal genoeg voedsel krijgen. Sommige zijn erg mager. De waterstand mag iets lager ivm controle oppervlakte vissen. Zie KW Probeer eens de grove planten te combineren met fijne bladerige planten. Dit komt de compositie ten goede. Veel succes.

Nr.4 – Alexander Lubbe

Biologisch 60.5, totaal 372.5 punten,gemeten waardes: pH 7 / KH 6 / microS 750
Een enkele Fantoomzalm is wat krom. Daarnaast hebben ze een fletse huid. Vermoedelijk door de Co2 vergiftiging. Het is nog duidelijk zichtbaar dat dit een flinke invloed heeft gehad op de inhoud van het aquarium. Geef het aquarium rust om te herstellen. Een aquarium volgens Amano. De KW hanteert andere normen dan mr. Amano. Daar is de diversiteit van planten uitbundiger. Kijk maar eens in de KW. Of op de site cbkm.nl . De hulpmiddelen en dingen in/op en onder aquarium geven een rommelige indruk. Jammer. Zet de Co2 aub vast. Vuilophopingen tegen de voorruit verminderen de totaliteit. Dit is op te lossen met een lijstje. Veel succes.

Nr. 5 – Arien Bos

Biologisch 53.5, totaal 457 punten, gemeten waardes: pH 7.6 / KH 5 / microS 690
Ondanks de Tips van vorig jaar zie ik niet echt een vooruitgang, jammer. Dat zou kunnen komen doordat ik misschien niet duidelijk ben geweest. Maar…ik ga het nog eens proberen ,dat u nu regelmatig water ververst is helemaal goed. De inrichting kan beter met grotere basalt stenen worden gerealiseerd. Hierdoor gaat u uw aquarium ook in de hoogte inrichten. Nu heeft het een vorm van een dijk. Dit komt het territorium gedrag en de compositie niet ten goede. Zie ook de voorbeelden in de Keuringswijzer die ik u gegeven heb. De kaamlaag op de oppervlakte is geen goed teken. Dit sluit het aquarium af en ontgassing en zuurstof opname is bijna onmogelijk. Daarnaast heeft u nagenoeg geen vegetatie die voor zuurstof kan zorgen. Een oppervlakte afzuiger zou een oplossing kunnen zijn. Dat u geen formulier heeft ingevuld lijd jammer genoeg ook tot punten aftrek. Lees de KW eens aandachtig door en haal hier uw voordeel uit. Succes.