Bodem
Een goede bodem voorziet de aquarium planten van voedsel en moet geschikt zijn voor de vissen die je wilt houden. Je kunt natuurlijk kiezen voor een dure voedingsbodem van de aquariumzaak, maar dit kun je ook goed bereiken met gewoon zand(uit de zandbak bv).
Het belangrijkste is dat dit zand leem bevat. Zand dat aan elkaar plakt bevat leem, zoals speelzand. De leem maakt het namelijk mogelijk om zand kastelen te bouwen. Let er wel op dat je schone zand gebruikt. Niet dat er al talloze honden op gepist kunnen hebben of zo. Verder is het belangrijk dat er zich geen kalk in het zand bevindt. Dit kun je controleren door een beetje zoutzuur op wat droog zand te druppelen. Als het begint te schuimen zit er kalk in.
Dieptewerking
Om een mooie diepte werking te creëren moet je de bodem van achteren naar voren schuin laten aflopen. Nadeel van zand is dat het niet blijft liggen als je de bodem schuin laat aflopen. Dit kun je oplossen door terrassen te bouwen.
Ik gebruik hiervoor stenen die je kunt kopen bij een tuincentra.
Let op dat er geen kalk in de stenen zit.
Omdat de afwerklijst aan de buitenkant van de meeste aquarium niet hoog is ziet het niet mooi uit als zand langs je vooruit ligt. Dit kun je voorkomen door de rand van je eerst verhoging op circa 5 cm van de voorruit te houden. In deze strook leg je dan een dun laagje gewassen zand tot net onder de rand.
In de achterste terrassen daar waar je de planten wilt zetten leg je eerste een laagje zand 3-4 cm dik. Hier overheen een dun laagje turf, dit hoeft echt maar weinig te zijn. Dit is om de bodem een beetje aan te zuren. Niet teveel want dan gaat alles rotten. En dan de top laag.
Hiervoor kun je gewassen zand gebruiken, daarmee voorkom je troebel water als het zand op gewoeld wordt door woelende vissen of waterverversing. Je kunt hier ook grind voor gebruiken.
Om zand of grind te wassen kun je de volgende methode gebruiken. Vulde emmer tot een derde met zand en steek de tuin slang er in. Door de turbulentie wordt het water troebel. Laat de emmer overlopen totdat het water weer helder begint te worden. Leg hiermee de laatste laag.
Maak het hoogste punt ongeveer 6-7 cm hoog. Als je gaat vullen met water leg dan een plastic zak op de bodem zo voorkom je dat het zand wordt weg gespoeld.