Geschiedenis.
In 1927 ontdekte de Russische wetenschapper Oleg Vladimirovitsj Losev tijdens zijn werkzaamheden als radiotechnicus dat de diodes die in een radio werden gebruikt om golven op te vangen ook licht gaven als er stroom doorheen gestuurd werd en vroeg in dit zelfde jaar patent aan.Pas jaren later toen de Rus al overleden was in 1961 kregen Robert Biard en Gary Pittman een led zover om infrarood licht uit te stralen, deze techniek wordt nog steeds gebruikt in afstandsbedieningen en beveiligingscamera’s. Pas in de jaren ’90 werd de led echt commercieel, door nieuwe technologieën konden groene, blauwe en witte kleuren goedkoper en zuiniger gefabriceerd worden.
Werking van led
LED betekent Light Emitting Diode. Een diode is een elektrisch onderdeel een half geleider die stroom extreem goed doorlaat, maar de stroom kan maar één kant worden opgestuurd. Daarom werkt led op gelijkstroom.
De kleur die een led geeft is afhankelijk van drie factoren.
-Het aantal volt
-De afstand tussen de kathode en de anode.
-Het materiaal waaruit de diode is opgebouwd.
Met de moderne led is het nu mogelijk om alle kleuren te produceren die we willen. Deze RGB led bestaat uit drie led’s (een rode een groene en een blauwe) in 1 behuizing.
Ons Aquarium
Voor onze aquaria zijn ondertussen diverse toepassings mogelijkheden bedacht. Van een eenvoudig nachtlampje tot complete computer gestuurde programma’s die zonsopgang en -ondergang simuleren en zelfs een bewolkte dag kunnen na bootsen.
De voordelen van led verlichting zijn ten opzichte van tl verlichting is groot te noemen.
-Een led lamp heeft een gemiddelde levensduur van 50.000 uur! Dat is 10 keer meer dan een gewone tl. En de ontwikkeling gaat zo snel dat de levensduur van nieuwe generaties alleen maar langer word
-Een ledverlichting verbruikt veel minder stroom. En is daardoor veel zuiniger dan gewone tl verlichting.
-Er is minder warmte ontwikkeling.
-Led verlichting is dimbaar.
-Witte led’s bevatten bijna het gehele kleurenspectrum van de zon. Het is bewezen dat planten het heel goed doen onder deze led’s.
-Hierdoor ontstaan er bijna geen algen in het aquarium.
-De kleuren van de vissen worden prachtig onder ledverlichting.
-Veiligheid! Led werkt op 12 V en dit is een veilige spanning waardoor er nooit iets mis kan gaan.
Nadeel: de aanschaf is best wel prijzig. Maar kan wel een aanzienlijke stroombesparing opleveren.
Toepassingen welke ledverlichting je moet gebruiken hangt van verschillende factoren af.
Wil je bijverlichting of complete led verlichting?
Je kunt bijv. kiezen om ’s nachts maanlicht te laten schijnen zo kun je nadat het licht uit is toch nog van je vissen genieten.
Of je kunt het nog iets uitbreiden door zon’s op- en ondergang na te bootsen.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor de complete variant en je aquarium helemaal verlichten met led.
Je kunt kiezen voor speciaal voor het aquarium ontwikkelde led verlichting maar daar zit meestal ook een aardig prijskaartje aan. Voordeel hiervan is dat deze verlichting perfect is afgestemd op het aquarium en dat de bijgeleverde controller voorgeprogrammeerde programma’s bevat voor je aquarium.
Maar de meeste aquarianen onder ons zijn nu eenmaal knutselaars en onze hobby kost al genoeg geld.
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven.
In de handel zijn namelijk ook ledverlichtingstrips verkrijgbaar die waterbestendig zijn en die je zelf op maat kunt maken. Deze ledstrips zijn in verschillende kleuren en ook RGB. Kies je RGB dan kun je hier een controller en een dimmer op aansluiten waarmee je de kleuren kunt regelen of een controller die ook zonsondergang en opgang simuleert en je ook van maanlicht voorziet.
Maanlicht
Maanlicht is een enorme mooie toevoeging aan het aquarium. Het ziet er niet alleen prachtig en sfeervol uit. Maar het heeft ook iets mystiek en spannends over zich en bovendien is het veel natuurlijker. Met maanlicht kun je je vissen zien bij hun natuurlijk gedrag dat ze ’s nachts vertonen. Iets wat anders voor je verborgen blijft. Je zult zien dat de schuwe aquariumbewoners veel actiever worden en hun schuilplaatsen verlaten.
Wil je hier niet te veel geld aan uitgeven dan kun je hiervoor een blauwe ledstrip gebruiken. Met een tijdschakelaar kun je deze aanschakelen voordat je tl verlichting uit gaat.
Dit is al een enorme toevoeging aan je aquarium en niet zo duur met ongeveer €25.- ben je klaar.
Led licht voor de planten?
Dat kan! Er is namelijk led verlichting in de handel speciaal voor het aquarium en dan met name speciaal voor de planten. Deze verlichting bestaat dan uit rgb led verlichting. Uit onderzoek is gebleken dat planten voor hun groei voor al blauw en rood licht absorberen. Groen word terug gekaatst daardoor zijn de meeste planten ook groen. Met RGB ledverlichting kan men in deze behoeften van de planten voorzien. Bijkomend voordeel is dat dit lichtspectrum voor algen het minst geschikt is, waardoor algen bijna verdwijnen en met een paar algeneters is het beetje algengroei dan al goed bij te houden.
Omdat van RGB ledverlichting de lichtsterkte niet zo groot is moet er wel gecombineerd worden met witte hp ledverlichting. Bij de duurdere systemen zit dit al mee ingebouwd. Bij de goedkopere versie moet je deze apart erbij maken. Hp staat voor High Power led. Deze hebben een sterkere licht opbrengst. Hp led worden gekenmerkt door hun hoger vermogensverbruik 1-3W. Deze hp led verlichting moet goed gekoeld worden om de levensduur te verlengen. Let hier op wanneer je voor een goedkoper lijkend ledsysteem gaat. Soms heb je meerdere of sterkere led trafo’s nodig of moet je de led controller uitbreiden waardoor de prijs van je hele led verlichtingssysteem omhoog gaat. Het loont om goed te vergelijken.