Vallisneria
Dikwijls hoor ik van clubleden ;mijn vallisneria doet het niet;   maar mijn andere planten wel;  Hoe kan dit nu ? Wel er bestaan diverse soorten Vallisneria.Ik heb er de literatuur eens op nageslagen. Het lijkt zo’’n  eenvoudige plant ,niets is minder waar.
Vallisneria Gigantea,
Komt van de philippijnen en maakt bladeren van ruim 1 meter lengte. Deze is geen kalkliefhebber, maar heeft graag wat klei en turf bij de wortels .Dit is een echt tropische plant en heeft niet al te hard water nodig. Men moet de temperatuur niet onder de 23 graden laten zakken .
Vallisneria Spiralis,
Deze plant heeft wel harder water nodig .Dit kan men bereiken wat sepia ,dit is een skelet van een inktvis bij de wortels te doen ,kleine stukjes natuurlijk .De Vallisneria Spiralis heeft kalk nodig .
Vallisneria Asiatica
Deze is weer net als de reuzenvallisneria een zachtwaterliefhebber die niet zo hoog wordt .Ze verlangen vrij veel licht en co 2. Goed te combineren met crypt.Wendtti.
De conclusie is niet alle Vallisneria ,s over een kam te scheren .Indien we deze planten in ons bestand opnemen moeten we goed in de gaten houden wat hiermee te combineren valt. Dit om teleurstellingen te voorkomen.
Bron: Nico Zonneveld